Adaptacija

Polazak u jaslice/vrtić važan je trenutak u životu djeteta, ali i roditelja. Djetetu može biti teško prvo odvajanje te ostajanje s nepoznatim odraslima i djecom, ali ni roditeljima nije puno lakše. Koliko god bili sigurni u svoju odluku da upišu dijete u vrtić, mnogim roditeljima javljaju se dileme u trenutku odvajanja te osjećaj straha i nelagode. Kvalitetu roditeljstva određuje upravo to kako će se postaviti u situacijama koje su djetetu nove, teške i zahtjevne te kako će ga na tom putu podržati.


  1. Upoznajte odgojitelje s djetetovim navikama i osobinama - Komunikacija i suradnja odgojitelja i roditelja temelj je djetetova rasta, razvoja i uspješne prilagodbe. Budite otvoreni, podijelite svoje strahove, tražite odgovore. Informirajte nas o svim važnim informacijama vezanim uz djetetovo zdravlje, ponašanje i navike.
  2. Prilagodba je proces tijekom kojeg se dijete prilagođava na novi prostor, ljude, djecu i ritam života u jaslicama/vrtiću - Za sve što je novo trebamo period navikavanja, a to se osobito odnosi na djecu . Djetetu sigurnost daju prostor u kojem spava, najdraže igračke, poznati ljudi koje redovito viđa, svakodnevna rutina. Polaskom u vrtić sve opisano se mijenja te dijete osjeća nesigurnost. Prirodno je da se dijete treba naviknuti te ponovno uspostaviti sigurnost i povjerenje. Osobnost svakog pojedinog djeteta te stav roditelja utječu na to kako će proći razdoblje prilagodbe, s kakvim popratnim manifestacijama te koliko će trajati. U pravilu su dovoljna dva do tri tjedna, no i kraće i dulje prilagodbe su normalne. Važno je da roditelji iskreno surađuju s vrtićkim timom i poštuju preporuke. Dijete može promijeniti ponašanje, može odbijati spavanje i hranu, postati agresivno i razdražljivo.
  3. Ponašanje roditelja ima presudnu ulogu za prilagodbu djeteta na vrtić - Pričajte s djetetom u pozitivnom tonu o odlasku u jaslice/vrtić. Definirajte količinu vremena koje će provesti bez roditelja (u djetetu prihvatljivim okvirima) i naglasite svoj povratak po njega. Pričajte mu o odgojiteljima kao osobama koje će se brinuti za njega i djeci s kojom će se igrati. Ponesite u vrtić djetetovu dragu igračku. Pri dolasku u vrtić kratko se oprostite s djetetom i ne zadržavajte se u videokrugu djeteta nakon odlaska.

Važno je imati na umu to da će djeca koja imaju iskustvo vrtića u prosjeku biti kompetentnija za snalaženje u društvu i jačeg imuniteta, a odvajanje je dio odrastanja i osamostaljivanja. Vrtić brojnoj djeci postane jako drago mjesto u kojem će provoditi puno vremena, učiti, igrati se, uspostavljati prva prijateljstva i pripadati grupi.


1. Tjedan

PONEDJELJAK 9.00 - 9.45
Roditelj i dijete zajedno istražuju i upoznaju prostor, a odgojitelj se brine da se svi osjećaju ugodno.

UTORAK 9.00 - 10.00
Odgojitelj vodi igru roditelja i djeteta, a nakon 20 minuta roditelj napušta sobu.

SRIJEDA 9.00 - 10.00
Roditelj dijete predaje na ulazu uz kratak rastanak. Djetetu je ovo najteži dan.

ČETVRTAK 9.00 - 10.30
Dijete samo ostaje u skupini. Nakon voćne užine odlazi kući.

PETAK 9.00 - 11.30
Dijete samo ostaje u skupini. Nakon ručka odlazi kući.

2. Tjedan

PONEDJELJAK 9.00 - 11.30
Dijete samo ostaje u skupini. Nakon ručka odlazi kući.

UTORAK 9.00 –
Dijete ostaje na spavanju i odmah po buđenju odlazi kući. Prvi san u vrtiću kratko traje.

SRIJEDA 9.00 –
Dijete ostaje na spavanju.

ČETVRTAK, PETAK
Dolazak i odlazak po želji roditelja.

Preporuka je ne ostajati na dežurstvu
jer postoji mogućnost da na dežurstvu
nema matičnih odgajatelja.

Što trebate ponijeti u jaslice/vrtić

Dijete obucite u što udobniju odjeću i sigurnu obuću.

Ponesite papučice i dva kompleta rezervne sezonske odjeće.

Korisno je odjeću označiti inicijalima.

Ako dijete pije na bočicu, ponesite i dudu varalicu, ali ponesite i kutijicu za istu, dragu igračku, košulju za likovne aktivnosti i registrator s košuljicama.

Dijete koje kreće u vrtić treba i pidžamu i četkicu za zube.


Mali podsjetnik
  • Vrtić polaze zdrava djeca. To znači da nemaju povišenu tjelesnu temperaturu, probavne smetnje, neobične promjene na koži, parazite u kosi i promjene općeg zdravstvenog statusa.
  • Ako je dijete bolesno i na kućnom je liječenju, informirajte nas o uzroku i prirodi bolesti kako bi znali dalje reagirati. U cilju zdravstvene zaštite i zaštite od zaraznih bolesti vrtić prati zdravstveno stanje djece u vrtiću, odnosno njihov pobol i razlog izostajanja.
  • Ako se djetetovo zdravstveno stanje pogorša tijekom boravka u vrtiću, odmah ćemo vas o tome obavijestiti. Bolesnom djetetu, osim liječničke skrbi, najviše trebaju mama i tata. Molimo vas da dođete čim prije možete.

Dokumenti za preuzimanje
Adaptacija službeni letak - Čigra 2022

Koristimo samo nužne kolačiće/cookies kako bi osigurali osnovne funkcionalnosti web stranice. Nastavljajući koristiti našu web stranicu, prihvaćate njihovu upotrebu!

Slažem se